Karlsrud Gård - Jatak
Jatak_logo

– Løsningen fra Jatak var slett ikke dyrere enn stål og betong

Dypt inne i åkerlandet i Akershus ligger staselige Karlsrud Gård. Der drev de kjøttproduksjon av storfe i liten skala, men for noen år siden valgte de å satse større. Og da måtte de ha en ny driftsbygning.

Estetikk kostet ikke noe ekstra

– For å bevare bygningsmiljøet på gården, ønsket vi at det nye vinkelfjøset skulle være i treverk og ha takstein, forteller Ole Kristen Karlsrud. – Vi sammenlignet da prisen fra Are Brug med andre alternativer, også løsninger i stål og betong. Og vi så at Are brug ikke ble dyrere. Både leveransene fra Are Brug og byggingen av fjøset foregikk uten problemer. I mai-juni 2017 startet entreprenøren Kjærgaard Bygstøpingen, og i oktober samme år stod fjøset ferdig.
 
Meget godt fornøyd

– Dette er et løsdriftsfjøs, hvor ene siden på fjøset er åpen ut mot naturen, forklarer datteren Thea som styrer den daglige driften på gården. – I et lukket fjøs blir det fort klamt og varmt, med gode levevilkår for bakterier og virus. Det unngår vi med vår åpne løsning og bruk av trematerialer. De 200 dyrene våre trives godt og holder seg friske. Og fjøset vårt er skikkelig stilig. Mange som kommer forbi her, sier: «Å, så fint at det er i tre».

– Tre er jo en miljøvennlig og fornybar ressurs. Men for oss var også akustikken viktig, siden fjøset ligger så nær hovedbygningen på gården. Treverk absorberer støy godt, i motsetning til stål og betong. Også derfor er vi glade for at vi valgte å bygge fjøset vårt i tre, smiler Ole Kristen Karlsrud.

– Fjøset vårt er blitt veldig stilig og skiller seg positivt ut fra driftsbygninger i stål og betong, sier Thea Karlsrud.
(Foto: Terje Madsen)
Karlsrud2
Jatak har levert alt av trematerialer i den nye driftsbygningen.
(Foto: Terje Madsen)
TG20427%20merke