JATAK_logo_neg_hvit_orig
MENY

Signalbygg med så mange ulike takstoler? Ikke noe problem for Jatak.

Signalbygget på Gjennestad i Vestfold har 93 takstoler, og hele 47 av dem er ulike. Men det bekymret hverken arkitekt Olsen eller byggmester Aasrum. For de visste at Jatak Alfa Tre ville fikse dette greit.
– De er veldig miljøbevisste på Gjennestad, påpeker arkitekt Håvard B. Olsen i Vårdal Arkitekter. – Så da vi fikk oppdraget med å tegne den nye videregående skolen deres, fikk vi klar beskjed: «Tenk mest mulig fornybar bruk av energi», sa de. Av samme grunn ønsket de også å prioritere miljøvennlige produkter. Derfor gikk de for massivtre, trefiberisolasjon, og takstoler som kom fra Jatak Alfa Tre.
 
Kan ikke se ut som en låvebygning
I tillegg ville byggherren at skolen skulle bli et skikkelig signalbygg. Men det var litt av en utfordring for Olsen å få til dette på denne lange og smale tomten.
– Bygget måtte være nesten 60 meter langt for å få plass til alle funksjonene det skulle innholde, forteller han. – Jeg forsøkte mange forskjellige løsninger med vanlig saltak, men uansett ble det fryktelig langt og så ut som en låvebygning. Etter hvert begynte jeg å eksperimentere og leke med taket. Da fant jeg ut at hvis vi laget et diagonalt mønetak, ville bygget fremstå med en stilig skråvinkel, uansett hvilken side du så det fra. Dermed gikk vi for det.
 
Gjennestad Videregående skole ble dermed et bygg med særpreg. Og tilbakemeldingene fra byggherren har vært kjempegode.
– Se på vinduene her: Dem har jeg plassert på denne spesielle måten for å unngå at bygget blir repeterende og anemisk. Dermed blir det mer liv i bygget, også, sier Olsen.
 
Moro når så mange av takstolene er ulike
Bygget ble utstyrt med selvbærende takstoler, og siden taket hadde denne uvanlige formen, måtte 47 av de 93 takstolene være forskjellige.
– Produksjonen av takstolene stod Jatak Alfa Tre, for. De er jo spesialister på jo slike ting. De putter bare trevirket inn i maskinen sin, så kommer alt riktig ut på andre siden, forklarer Olsen.
 
– Har dere samarbeidet med Jatak Alfa Tre tidligere?
– Vi bruker Jatak på mange prosjekter, og er svært fornøyde med dem, svarer han. – Vi har en egen ingeniøravdeling her på huset som lager konstruksjonstegninger, men vi anbefaler gjerne byggmesteren å ta kontakt med Jatak for precut-pakker. Det kan ofte gjøre ting lettere, fordi precut 'en du da får tilbake er ferdig merket og bare å montere på plass. Omtrent som å bygge i Lego. Hos oss tegner vi mange spesielle bygg, som både har skeive vinkler og skrå vegger. Hvis byggmesteren da skal stå å kappe til alt dette selv, bruker han fryktelig mye tid. Mens fra Jatak Alfa Tre får du alt fiks ferdig. Det er kjempesmart og enormt kostnadseffektivt.
 
– Gjennestad videregående skole var et artig prosjekt for oss, smiler sivilingeniør Torbjørn Hunskaar Løve hos Jatak Alfa Tre. Han var ansvarlig for konstruksjonen av takstolene.  – Som sagt førte den spesielle takkonstruksjonen til at alle takstolene måtte være ulike, og derfor var bygget veldig artig å jobbe med. Her i Jatak liker vi slike utfordringer.
 

Jataks takstoler er lett å kombinere med massivtre

– Dette er første gang vi har jobbet med massivtreelementer, og vi opplevde ingen problemer med å kombinere disse med takstoler fra Jatak Alfa Tre, forteller byggmester Svein Are Aasrum som var entreprenør på dette bygget. – Det utradisjonelle takmønet skapte heller ingen vanskeligheter, det gjorde det bare enda mer spennende å montere takstolene. Bygget var jo tegnet og dac'et på forhånd fra arkitekten, og så overtok Jatak filene og sørget for at alt passer sammen.
 
– Tegningene våre ble laget på en IFC-plattform, og dette filunderlaget sendte vi til Jatak Alfa Tre, forklarer Olsen. – Så jobbet de videre på det.
 
- Vi utvekslet IFC-modeller i 3D og samkjørte tegninger både med arkitekt Olsen og Splitkon, som leverte massivtreet til bygget, opplyser Løve.
torstein Koch
– Vi bruker Jatak på mange prosjekter, og er svært fornøyde med dem, arkitekt Håvard B. Olsen i Vårdal Arkitekter.
torstein Koch
– Det utradisjonelle takmønet skapte ingen vanskeligheter, forteller byggmester Svein Are Aasrum.
torstein Koch
– Vi deltar gjerne på flere prosjekter av denne typen, sier Torbjørn Hunskaar Løve i Jatak Alfa Tre.
«Fra Jatak Alfa Tre får du alt fiks ferdig. Det er kjempesmart og enormt kostnadseffektivt»
93 takstoler, hvor 47 er ulike, bidrar til at Gjennestad Videregående skole er blitt et skikkelig signalbygg.

Tilpasninger unødvendig

– Og alt passet perfekt sammen, smiler Aasrum. – Vi hadde ikke behov for å gjøre en eneste tilpasning på byggeplassen. Så her gjorde Løve og Jatak Alfa Tre en kjempejobb.

– Det høres ut som du er fornøyd med samarbeidet dere har hatt med Jatak Alfa Tre?

– Ja, det var kjempebra, svarer han kontant. – Vi har brukt deres produkter i mange år, og da ikke bare takstolene, men også konstruksjonspakkene deres. Det har vært helt supert. Vi har aldri opplevd krøll eller plunder av noe slag. Men så er jo Jatak veldig proffe på dette her, da.
 
Er prosjekteringen god, unngår du problemer
– Gjennestad videregående skole var veldig godt prosjektert, både av Olsen hos Vårdal Arkitekter og av Splitkon, hevder Løve. – Og dette var en viktig årsak til at vi unngikk problemer underveis, og bidro til at samarbeidet ble så bra.
 
Smart å vurdere trebygg tidlig i prosjekteringen
– Derfor vil jeg, når det gjelder prosjektering, gjerne oppfordre byggherrer og arkitekter av skoler og andre offentlige bygg til å vurdere trebygg, og gjøre dette helt i starten av prosjekteringen. Da kan vi komme tidlig på banen og finne gode løsninger.

I dette tilfellet var byggherren til Gjennestad vidergående skole opptatt av tre helt fra starten, fordi han ønsket at bygget skulle ha et godt miljøavtrykk. Derfor kunne denne prosessen gå såpass smertefritt. Og vi i Jatak synes det er kjempegøy å jobbe med bygg som dette. Og vi deltar gjerne på flere prosjekter av denne typen, fastslår Torbjørn Hunskaar Løve.
torstein Koch
Det diagonale mønetaket gir skolen en stilig skråvinkel, uansett hvilken side du ser den fra.