– Utbyggeren, Signatur Bolig ønsket selvsagt å få mest mulig ut av tomten, så vi endte opp med et bygg som har åtte leiligheter med bruksareal på mellom 80 og 160 kvm, forteller MNAL Torstein Koch, partner i Jensen & Skodvin Arkitekter AS. – For at bygget ikke skulle overstige den tillatte høyden, ble den nederste av de tre etasjene senket litt ned i grunnen. Vinduene der er nesten i gresshøyde, så når du sitter i stolen din og kikker ut derfra, ser du rett ut på plenen.
Nøye tilpasset tomt og lysforhold
– Vi var opptatt av at bygget skulle være nøye tilpasset denne spesielle tomten og kvalitetene den innehar, fortsetter han. – Et annet mål for oss var at alle leilighetene skulle vende ut mot ihvertfall tre himmelretninger. Da ville beboerne få bedre nytte av både variasjonen i lyset gjennom dagen og det fine landskapet rundt der. Bygget fremstår dermed som en rekke småhus som brer seg utover i en grenaktig form fra et felles gårdstun og inngangsparti. Derav kom også navnet 'Trekronen'.
Fra tvil til begeistring hos plan- og bygningsetaten
– Du opplever aldri hele bygget på én gang, påpeker Koch. – Uansett hvor du står på eiendommen, så ser boligene ut som et lite hus som stikker frem bak et annet lite hus. Plan- og bygningsetaten var først usikre på om dette kunne karakteriseres som et småhus, men de godtok det. Og etter hvert likte de løsningen vår så godt, at de gjorde 'Trekronen' til et av referanseprosjektene sine. Slikt er jo moro.
Komplisert å lage ting enkelt
Et krav bygningsetaten hadde, var at bygget måtte være i lignende materiale som bebyggelsen rundt, og der er tre dominerende.
– Tre kler jo også dette bygget bra, og gjør at det fremstår som rent og enkelt, sier Koch. – Men nå er det ofte ganske komplekst å lage enkle ting. Ta takvinduene for eksempel: Dem plasserte vi akkurat der vi syntes de passet best, for som sagt var lys og lysforhold svært sentrale og viktige i utformingen av 'Trekronen'.
– Jatak Alfa Tre fikk noe å bryne seg på
– I tillegg innholder disse boligene mange kriker, kroker og karnapper. Alt dette måtte Jatak Alfa Tre, som leverte takkonstruksjonene, forholde seg til. Dermed fikk Adnan Sadović, som var vår partner hos Jatak, noe å bryne seg på, fastslår han. – Jatak Alfa Tre leverte omtrent 260 takstoler til 'Trekronen', og svært få av dem var like. For eksempel kunne bredden på dem variere fra 3,5 til 5,5 meter. Så hver gang bredden skulle endres, måtte også vinkelen endres. Og hvis vinkelen forandres, blir det vanskeligere å få taket til å møtes riktig. Særlig møtepunktene ble utfordrende på dette bygget.